Hvad er graviditetsorlov, barselsorlov og forældreorlov?

Hvad er graviditetsorlov, barselsorlov og forældreorlov?

Hvad er barsel endeligt?

Barselsperioden giver forældre mulighed for at tage fri fra arbejdet og passe deres nyfødte barn. Varigheden af barselsperioden kan variere fra land til land og afhænger af den pågældende lovgivning.

I Danmark blev der implementeret ændringer i barselsaftalen, som blev vedtaget i Folketinget og trådte i kraft fra august 2022.

Under barselsorlov i Danmark er det vigtigt at opdatere informationen, hvis der sker ændringer i planerne. Dette kan omfatte situationer som ferie eller hvis man ønsker at vende tilbage til arbejdet tidligere end planlagt. Forældrene kan give besked digitalt gennem "Min barsel", en personlig barselsside tilgængelig for dem.

I Danmark har forældre samlet ret til 4 ugers graviditetsorlov, 10 ugers barselsorlov, 2 ugers fædreorlov og 32-46 ugers forældreorlov, hvilket udgør i alt 52 uger.

Hvad betyder de forskellige barselsoverlov og og kan jeg værer aktiv under hele orloven? 

I Danmark er der flere forskellige former for barselsorlov, som giver forældre mulighed for at tage sig af deres nyfødte børn. Her er en oversigt over de vigtigste typer barselsorlov i Danmark:

Graviditetsorlov 

Graviditetsorlov er en rettighed for alle gravide, der giver mulighed for at tage 4 ugers orlov inden terminsdatoen. Hvis fødslen skulle finde sted før terminsdatoen, vil det forkorte længden af graviditetsorloven. Omvendt, hvis du overskrider terminsdatoen, vil orloven blive forlænget med det antal dage, du går over.

Motion: Som gravid er det vigtigt at planlægge og håndtere dine opgaver og ansvar, og her vil vi anbefale dig at inkludere planlægning af en aktiv livsstil under og efter graviditeten. Det er dog vigtigt at undgå at sætte urealistiske mål, da det kan resultere i manglende opnåelse af dem. Et eksempel på en realistisk målsætning kunne være at udføre bækkenbundstræning i 10 minutter hver dag. Du kan finde mere information om, hvordan du træner din bækkenbund her. Derudover kan du også deltage i graviditetssvømning. Gravidetssvømning, også kendt som prenatal svømning eller vandmotion for gravide, refererer til fysisk aktivitet i vandet specielt designet til gravide kvinder. Det indebærer typisk øvelser, der er skånsomme for kroppen og sikre under graviditeten.

Barselsorlov

Barselsorlov er en form for betalt fravær, der gives til forældre efter fødslen eller adoptionen af et barn. Det er en form for orlov, der giver forældrene tid til at tage sig af og pleje det nyfødte eller adopterede barn.

Overlov for mor 

Mors barselorlov begynder umiddelbart efter endt graviditetsorlov. Denne orlov træder i kraft dagen efter fødslen. Som mor har du ret til 10 ugers barselorlov, hvoraf de første 2 uger skal holdes, mens den anden forælder kan afholde de efterfølgende 8 uger.

Hvis du som mor ikke er i stand til at tage dig af barn, kan den anden forælder overtage barselorloven.

Motion: Du har lige født og kroppen er blevet udsat for en belastning, derfor skal den genoptrænes.Hvad betyder det så?

Genoptræning af kroppen efter graviditeten refererer til de fysiske øvelser og aktiviteter, der kan hjælpe kvinder med at komme sig og genvinde styrke og funktion efter fødslen. Genoptræningen fokuserer primært på at styrke og strække de muskler, der er blevet belastet under graviditeten og fødslen, især bækkenbunden, mavemusklerne og ryggen.

Her er nogle eksempler af genoptrænings øvelser du kan fortage dig efter din graviditet:

  1. Bækkenbundstræning: Under graviditeten og fødslen gennemgår bækkenbunden betydelig belastning, og det er vigtigt at styrke og genoptræne denne muskelgruppe. Kegel-øvelser, der involverer sammentrækning og afslapning af bækkenbunden, er særligt nyttige. Læs mere om bækken træning her om "Træning af bækkenbund".
  2. Mavemuskulær genoptræning: Mavemusklerne strækkes og svækkes under graviditeten, især de lige mavemuskler. Øvelser som mavebøjninger, planken og dybe maveåndedrætsøvelser kan hjælpe med at genopbygge og styrke mavemusklerne.
  3. Kropsholdning: Graviditeten kan påvirke kropsholdningen på grund af ændringer i tyngdepunktet og muskelsvaghed. Øvelser, der fokuserer på at forbedre kropsholdningen og styrke ryg- og skuldermusklerne, som f.eks. skuldertræk og øvelser med rygstøtte, kan være nyttige.
  4. Konditionstræning: Efter at have fået tilladelse fra lægen kan moderat konditionstræning som gang, svømning eller cykling gradvist indarbejdes for at forbedre den generelle kardiovaskulære kondition. Læs mere om "Efterfødselstræning"

Det er vigtigt at huske, at genoptræningsprocessen efter graviditet varierer fra kvinde til kvinde afhængigt af faktorer som generel sundhed, fysisk form før graviditeten og fødselens type. Vi anbefaler altid at konsultere en læge eller en fysioterapeut, der kan give personlige råd og retningslinjer baseret på individuelle behov og helbredstilstand. Læs mere hos Vejlebækkenklinik.


Babysvømning:

Babysvømning er en struktureret aktivitet, hvor din baby introduceres til vand gennem svømmelektioner. Det foregår i opvarmede pools eller bassiner og har til formål at fremme vandtilvænning, vandfærdigheder og vandtryghed hos dit barn i en tidlig alder. Babysvømning inkluderer leg, sanglege, øvelser og tilpassede vandaktiviteter baseret på dit barns alder og udvikling. Målet er at skabe en positiv og sikker oplevelse i vandet, samtidig med at det fremmer motorisk udvikling, koordination, muskelstyrke og balance hos din baby. Det kan også forbedre vejrtrækningsteknikker, stimulere sanserne og skabe en positiv forbindelse mellem din baby og vandet. Babysvømning kan også introducere dit barn for vandsikkerhed og forberede det på senere svømmeundervisning. Det er vigtigt at have kvalificerede instruktører eller erfarne voksne til stede for at sikre at din baby er i sikkerhed og trivsel i vandmiljøet. Følg altid retningslinjerne og råd fra professionelle instruktører, når du deltager i babysvømning.


Overlov for anden forældre 

Din partner har ret til 2 ugers sammenhængende barsel umiddelbart efter jeres barns fødsel. Orloven kan holdes i de første 10 uger efter fødslen.


Forældreorlov 

Forældreorlov holdes efter jeres barns 10. uge. Her har begge forældre have ret til 32 ugers forældreorlov hver og kan vælge at holde orlov samtidig eller i forlængelse af hinanden. Eksempel kan din partner påbegynd sin forældreorlov imens din er i gang. En ting at bemærke er at du/I ikke har ret til barselsdagpenge i alle ugerne. Mor vil have ret til 14 ugers orlov med barselsdagpenge, hvoraf 9 af ugerne er øremærkede. Din partner vil have ret til 22 ugers orlov med barselsdagpenge, hvoraf 9 af ugerne er øremærkede.

Tilbage til blog